Why buy a holiday apartment from Turkey?
Buyers’ guide
Apartment and maintenance costs
Property administration
Why buy a holiday apartment from Turkey?

Loma-asunto Turkista, miksi?

Unelmiesi loma-asunto Välimeren rannassa; Onko se mahdollista?
Tähän kysymykseen on vain yksi vastaus: Kyllä, helposti!

Loma-asunto on rahallisen sijoituksen lisäksi ennen kaikkea sijoitus itseesi, ja se tuottaa mielihyvää vuosiksi eteenpäin.

Turkki tarjoaa ennen kokemattomia elämyksiä, kiehtovaa erilaista kulttuuria, pitkän ja värikkään historian ja meille suomalaisille jopa oudolta tuntuvaa aitoa vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä.

Asunto Alanyasta, miksi?

Turkin Alanya on ollut suomalaisten suosikkilomakohde jo vuosien ajan ja monelle paikasta on muodostunut toinen koti. Lentomatka on lyhyt (suora lento 3,5 tuntia) ja lentoja Suomen ja Turkin välillä on päivittäin. Turkkiin on helppo tulla!
Hintataso ja hinta-laatusuhde: Modernit ja tilavat asunnot ovat huomattavasti edullisempia verrattuna muihin Välimeren maihin. Vaikka rakentamisen laatutaso Turkissa on huippuluokkaa, siitä huolimatta useissa kohteissa uusienkin asuntojen neliöhinta on alle tuhat euroa. Suuret parvekkeet lisäävät asumismukavuutta.
Myös asumiskulut ovat edulliset. Kuukausittaiset vastikemaksut ovat reippaasti edullisemmat kuin Suomessa. Yhtiössä olevien uima- ja porealtaiden, kuntosalin ja saunojen käyttö sisältyy vastikkeeseen. Loma-asuntosi sähköstä ja vedestä laskutetaan huoneistokohtaisten mittareiden perusteella, vain käytön mukaan. Suomalaisen käytännön mukaista sähkön perusmaksua ja siirtomaksua ei ole.
Rakentamisen viranomaisvalvonta on Turkissa nykyisin hyvin tiukkaa. Perustusten lujuuteen ja rakenteiden kestävyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Myös rakennusten lämpö-, vesi- ja äänieristykseen liittyvät seikat huomioidaan rakentamisessa asianmukaisesti.
Alanyan ilmasto on ihanteellinen: aurinkoisista ja lämpimistä päivistä saa nauttia talvikuukausinakin, jopa yli 300 päivää vuodessa! Ilmastosta johtuen tuoreita auringon kypsyttämiä hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia on tarjolla ympäri vuoden.
Alanya on yhä tunnetumpi ja halutumpi lomakohde, minkä vuoksi loma-asunnon vuokraus ja jälleenmyynti on helppoa. Turkissa panostetaan matkailuun entistä enemmän. Turkin EU-jäsenyys on ajankohtainen puheenaihe, jonka vuoksi monet asiat ovat muuttumassa. Matkailualueita kehitetään jatkuvasti ja pyritään tarjoamaan enemmän palveluita myös ulkomaalaisille.
Alanyan lähellä olevan Gazipasan uuden lentokentän toiminnan kasvaminen ja lähiympäristön 5 golfkenttähanketta nostavat alueen asuntojen arvoa entisestään. Nyt on oikea aika sijoittaa Turkkiin!
Buyers’ guide

Loma-asunnon ostaminen

Etukäteen pohdittavia asioita ovat mm. asunnon koko, sijainti ja oma budjetti.
Haluatko loma-asuntosi sijaitsevan keskustan alueella, jossa kaikki palvelut kaupoista apteekkeihin ja ravintoloihin ovat kävelyetäisyydellä? Vai onko Sinulle tärkeämpää, että voit ihastella oman kotisi ikkunasta ja parvekkeelta kaunista meri- tai vuoristomaisemaa? Mikä on asunnon käyttötarkoitus? Pääosin omassa käytössäsi tai haluatko antaa sen vuokrattavaksi? Muita huomioonotettavia asioita ovat taloyhtiön palvelut; uima-allas, sauna, kuntosali, tenniskenttä, leikkipaikka lapsille, talonmies, vartiointi…
Kun olemme yhdessä päässeet selvyyteen näistä asioista, lähdemme asuntoesittelykierrokselle tutustumaan kriteerisi täyttäviin kohteisiin. Saat huoneistoista kaiken tarvittavan tiedon; pohjakuvat, kauppahintaan sisältyvät asiat ym. myös kirjallisena. Myyntiesitteemme ovat suomen kielellä. Käymme yhdessä läpi kauppakirjan sisällön ja maksuehdot.

Kaupan virallinen osuus etenee seuraavasti:

Asunnon omistus- ja käyttöoikeus

Asunnon käyttöoikeus siirtyy ostajalle, kun 1. erä kauppasummasta on maksettu. Hallintaoikeus siirtyy, kun kauppahinta on kokonaan maksettu. Omistusoikeus siirtyy Turkin lain mukaan vasta maarekisteritoimistossa kun Tapussa lukee uuden omistajan nimi.

Valtakirja valtuuttaa Kleopatra Homesin henkilökunnan hoitamaan ennalta sovitut asiat Sinun puolestasi (Tapun ja Iskanin hakeminen, sähkö- ja vesiliittymän rekisteröinti sekä esim. puhelin- ja internetyhteyden avaaminen).

Apartment and maintenance costs

Tapu

Asunnon virallinen omistuskirja on Tapu. Tapussa ilmenee tarkasti omistamasi maa-alueen ja kiinteistön sijainti. Turkissa omistat aina myös pienen osan tontista. Lisäksi Tapussa on merkittynä asunnon verotusarvo, myyjän nimi ja ostajan nimi. Varainsiirtovero on 4 % asunnon verotusarvosta, kohteesta riippuen n. 2000 – 4000 euroa. Hakuprosessia on nopeutettu, nykyään ulkomaalaisenkin on mahdollista saada Tapu jopa kahdessa päivässä. Aiemmin aikaa meni n. 2-6 kuukautta.

Iskan

Jokaisella asunnolla täytyy olla iskan eli ns. asumislupa. Iskan hankitaan kaikille uusille asunnoille. Jos olet ostamassa käytettyä asuntoa, iskanin hankinta ei koske sinua, sillä iskan täytyy olla jo hankittuna edellisen omistajan toimesta. Hinta vaihtelee eri kaupunginosien alueella; alk. n. 350 euroa.

Vesi- ja sähkörekisteröinti

Vesi- ja sähköliittymien rekisteröintimaksu on n. 350 – 600 euroa.

YLLÄPITO YM. KUSTANNUKSET
Vastike: n. 20 – 110 euroa/kk (240 – 1320 euroa/vuosi)

Sähkö- ja vesimaksutvain käytön mukaan; ei sähkön perusmaksua.
Sähkö n. 0,10 euroa/kWh
Vesi n. 0,75 euroa/m³
Turkissa on sama verkkovirta kuin Suomessa, adapteria ei tarvita.

Lue lisää tietoa sähkön hinnasta ja laskutuksesta TÄÄLLÄ.

Vuosittainen kiinteistövero: 0,1% asunnon verotusarvosta
Kiinteistövero maksetaan vuosittain kaupungintalolle. Asunnonomistajan on itse huolehdittava maksujen suorittamisesta, sillä erillistä laskua tai muistutusta ei lähetetä.

Vakuutusmaksut

Loma-asunnon sisustaminen
Alanyassa on useita huonekaluliikkeitä. Valikoima on laaja, huonekaluja, verho-, matto- ja valaisinliikkeitä ja sisustustavaroita löytyy myös suomalaiseen/skandinaaviseen makuun.
Kaksion sisustaminen maksaa n.6500 euroa.

Property administration

Kiinteistön hallinta ja asukasyhdistys

Kun rakentaja on luovuttanut valmiin kiinteistön, perustetaan asukasyhdistys. Asukasyhdistys toimii samankaltaisesti kuin asunto-osakeyhtiö Suomessa. Asukkaat valitsevat yhdistykselle hallituksen (puheenjohtaja, jäsenet ja tilintarkastaja). Asukasyhdistys kokoontuu yleensä kerran vuodessa. Kokouksessa päätetään budjetti ja hoitovastikkeen määrä.
Hoitovastike maksetaan sopimuksen mukaan kerran kuussa, puolivuosittain tai koko vuosi ennakkoon. Vastikkeen maksamatta jättäminen johtaa oikeusprosessiin ja nopeaan ulosottoon. Viivästyskorko vastikkeelle on 5 prosenttia ja sitä peritään jokaiselta myöhästymispäivältä.
Talossa, jossa on yli kahdeksan huoneistoa, täytyy olla isännöitsijä. Isännöitsijän tehtäviin kuuluu mm: talonmiehen ja vartijan palkkaaminen, yleisten tilojen vakuuttaminen, vastikemaksujen kerääminen, talon kirja, talotietojen ilmoittaminen viranomaisille, puutteiden ennakointi/huomiointi, peruskorjaukset.
Talonmiehen tehtäviin kuuluu yhteisistä tiloista ja alueista huolehtiminen; puutarhan ja pihan hoito, rappukäytävien siisteys ja uima-altaiden puhdistus. Usein talonmies asuu samassa talossa/kohteessa. Pienissä yhtiöissä saattaa olla kiertävä talonmies, hän käy päivittäin hoitamassa työtehtävänsä, mutta ei asu itse talossa. On muistettava, että talonmies ei ole kenenkään henkilökohtainen avustaja, palvelija tai autonkuljettaja.

Compare listings

Compare