Alanyan auringossa!

Sanna Alatalo Blogikirjoituksia, Vieraskynäilijät

Osa-aikainen Alanyan asuja vieraskynäili arjestaan ja kokemuksistaan Alanyassa. Kiitos kirjoituksesta!

 Itse pelaan 1-2 kertaa viikossa tennistä ja pyöräilen lähes päivittäin. Pyöräilylle onkin mainiot mahdollisuudet, kun kaupungin kohdalla on rantaväylälle laatoitettu jalankulku– ja pyöräväylää ainakin 20-25 km. Ei tarvitse pujotella autojen joukossa ja merituuli puhaltelee mukavasti. Myös aina voi tehdä aamukävelyn tai käydä meressä uimassa. Ei tarvitse sään takia ihmeemmin pukeutua. Pitkiä housuja olen tällä käynnillä käyttänyt ehkä puolenkymmentä kertaa.

 

ALANYAN AURINGOSSA!

Näin lokakuussakin aurinko paistaa täydeltä terältä. Lämpötila on suomalaiselle ihanteellinen, + 25 astetta. Tulimme tänne Turkkiin noin kaksi kuukautta sitten ja koko ajan sää on ollut ihanteellinen. Tämänkertainen oleskelumme täällä on jo yli kymmenes kerta sen jälkeen, kun 3.5 vuotta sitten hankimme oman asunnon Alanyasta. Tavallisimmin olemme kerrallaan olleet 1.5-2 kk, yleensä syksyllä ja keväällä. Keskikesä on liian kuuma. Pari kertaa sekin on koettu. Tullessamme nyt syyskuussa lämpötila iltapäivisin oli + 30 asteen tienoilla, mutta nyt ilma on jo selkeästi viilentynyt meille sopivaksi. Satanut on vain parina päivänä.

Itse asiassa meidän pitäisi olla Espanjassa, koska sieltä se asunto piti hankkia. Pari kertaa kävimmekin sitä etsimässä, mutta onneksi sopivaa ei sattunut kohdalle. Valintaamme emme ole pettyneet, kaikki on mennyt paremmin kuin alkuun uskalsi odottaa. Täällä asuntojen taso on korkeampi ja hinnat selvästi halvemmat. Lisäksi asuntoja on hyvin tarjolla moneenkin makuun. Ihmisten kanssa asiointi on mutkatonta.

Sellaisia suomalaisia, joilla on asunto täällä Alanyassa lienee parisen tuhatta.

Ystävät Suomessa kyselevät, mitä täällä voi tehdä. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Kaupungissa on kolme suomalaisten yhdistystä, jotka tarjoavat erilaisia aktiviteetteja. On harrastusmahdollisuuksia kuten keilailu, biljardi, tennis ja jopa käsityö- sekä taidekerhot jne.. Lisäksi löytyy kaksi suomalaista kirjastoa ja omat kokoontumistilat.

Itse pelaan 1-2 kertaa viikossa tennistä ja pyöräilen lähes päivittäin. Pyöräilylle onkin mainiot mahdollisuudet, kun kaupungin kohdalla on rantaväylälle laatoitettu jalankulku– ja pyöräväylää ainakin 20-25 km. Ei tarvitse pujotella autojen joukossa ja merituuli puhaltelee mukavasti. Myös aina voi tehdä aamukävelyn tai käydä meressä uimassa. Ei tarvitse sään takia ihmeemmin pukeutua. Pitkiä housuja olen tällä käynnillä käyttänyt ehkä puolenkymmentä kertaa.

Pari viikkoa sitten vietimme päivän merellä. Leppoisan päivän aikana uimme, sukeltelimme ja nautimme laivalounaan. Koko päivä lähes lounaan hinnalla. Satamassa on kymmeniä isoja ja pieniä laivoja, jotka lämpimään aikaan päivittäin kuljettavat halukkaita.

Tänään illalla on suomalaisyhdistyksen vuosijuhla. Siellä on mahdollisuus tavata tuttuja ja tutustua uusiin ystäviin.

Terveydenhuoltokin suomalaisille toimii, vaikka omakohtaista kokemusta ei juuri olekaan. Kaupungissa on useita hyvätasoisia sairaaloita, joissa ainakin yhdessä on kaksi suomalaista sairaanhoitajaa/tulkkia. He ovat tarvittaessa aina tavoitettavissa puhelimella. Monella onkin jo hyviä kokemuksia asiasta. Juuri eilen tapasin kaupungilla pariskunnan, jonka rouva oli hiljattain saanut aivoinfarktin. Tapaus hoidettiin täällä ja rouva oli jo kuntokävelyllä rantaväylällä.

On hyvin harmillista, että maan viime aikojen tapahtumat ovat vähentäneet turistien määrää. Pysyvämmin täällä asuvien ulkomaalaisten tilanteeseen sillä ei kuitenkaan ole ollut mitään vaikutusta, mutta paikallisille yrittäjille tilanne on vaikea, kauppa ei käy!

Todellisuus on kuitenkin se, että koko ajan Alanya ja Turkin läntinen merenranta-alue on ollut täysin rauhallinen. Ei mitään häiriöitä. Edes iltaliikkumisessa kaupungilla emme ole kokeneet minkäänlaista uhkaa. Tulee vaikutelma, että Helsinkikin on turvattomampi kuin tämä. Aina on kuitenkin syytä olla varovainen!

Hintataso Euromaihin verrattuna on halpa. Muutamat tuotteet toki ovat lähellä Suomen hintoja (mm. kahvi, juusto ja liha), mutta yleensä eläminen täällä on halpaa. Erikoisesti palvelujen matalia hintoja saa ihmetellä. Siksi ulkona syöminen onkin tavallista. Suunnilleen joka kolmannen päivällisen syömmekin jossain lähiravintolassa ja niitä täällä kyllä riittää.

Ehkä eniten tänne tuloa arvelutti turkin kieli, joka kyllä vaikuttaa vaikealta. Englannilla kuitenkin pärjää varsin hyvin.  Ravintoloissa ja isoimmissa liikkeissäkin sitä kyllä osataan.

Jopa suomeakin taidetaan. Monet turkkilaisethan ovat olleet Suomessa työssä ja nyt pitävät täällä omaa ravintolaa tai ovat niissä töissä.

Hosgeldiniz!

nimim.  ”Merhaba”