Naisyrittäjänä Turkissa (Turkkitieto.com:in haastattelu)

Kaksi vuotta sitten kaipasin muutosta ja päätin ottaa riskin; ostin yrityksen jossa olin työntekijänä. Tuolloin olin toiminut Alanyassa alalla 4 vuotta, joten suhteet ja pohja oli valmiina. Suomessa olen elättänyt itseni yrittäjänä 2000-luvun alussa, joten yrittäjyys ei ollut hyppy tuntemattomaan.

Kumpaakaan näistä suurista päätöksistäni en ole katunut kertaakaan, päinvastoin. Olen onnellinen ja kiitollinen siitä missä olen juuri nyt.

Kerro hieman itsestäsi ja kuinka päädyit Turkin Alanyaan?

Olen Sanna Alatalo 36-vuotias yksityisyrittäjä Turkin Alanyassa. Omistan pienen kiinteistönvälitysyrityksen Alanyan keskustan alueella, asiakkaani ovat pääasiassa suomalaisia. Tällä hetkellä työllistän yhden henkilön, joka hänkin on suomalainen nainen.

Keväällä 2009 irtisanouduin myyntipäällikön työstäni Helsingissä muuttaessani pysyvästi Alanyaan. Olin lomaillut Alanyassa useasti vuodesta 2004 lähtien ja ihastunut paikkaan ja kulttuuriin. Syy suureen elämänmuutokseeni oli silloinen paikallinen poikaystäväni. Vaikka myöhemmin tiemme erkanivat, päätin jäädä kaupunkiin koska pidin työstäni kiinteistönvälittäjänä, olin oppinut turkin kielen, löytänyt ystäviä ja harrastuksia ja ennen kaikkea Alanyasta oli tullut minulle koti.

Kaksi vuotta sitten kaipasin muutosta ja päätin ottaa riskin; ostin yrityksen jossa olin työntekijänä.

Tuolloin olin toiminut Alanyassa alalla 4 vuotta, joten suhteet ja pohja oli valmiina. Suomessa olen elättänyt itseni yrittäjänä 2000-luvun alussa, joten yrittäjyys ei ollut hyppy tuntemattomaan.

Kumpaakaan näistä suurista päätöksistäni en ole katunut kertaakaan, päinvastoin. Olen onnellinen ja kiitollinen siitä missä olen juuri nyt.

 

Mikä yllätti yrittäjän Alanyassa?

Tilanteet täällä muuttuvat nopeasti ja uusia tilanteita tulee usein vastaan. Positiivinen suhtautuminen ja luotettavat läheiset ihmiset auttavat arjen haasteissa. Kun asioista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista ottaa etukäteen mahdollisimman paljon selvää, yllätysten määrä vähenee.

Itselleni oli yllättävää miten tarkkaan Turkin lainsäädäntö määrittelee rajat ja säännökset esim. kiinteistönvälitysliikkeen avaamiselle neliömetrin tarkkuudella.

Toiset haaveilevat Turkissa työskentelystä tai oman yrityksen perustamisesta ja luulevat sen olevan helppoa, helpompaa kuin Suomessa. Ajatellaan että; ”no sehän on Turkki, ei se niin tarkkaa ole”. Yllättävää kyllä, se on tarkkaa, luvat ja lupamaksut on oltava kunnossa ja mm. arvonlisäverot on maksettava määräpäivänä.

 

Millaista on olla naisyrittäjänä Alanyassa?

Naisyrittäjänä miesvaltaisella alalla on omat haasteensa. Erityisesti alkuun ilmassa saattaa olla jännitteitä ja aivan jotain muita odotuksia ja oletuksia. Osaksi tämä varmasti johtuu matkailun mukanaan tuomista kokemuksista ja kokemusten luomasta yleistämisestä. Toisinaan huomaan joutuvani rajoittamaan luonnollista hymyäni välttääkseni väärinkäsityksiä. Vastapuolen ymmärtäessä olevani tosissani liikeasioissa, suhtautuminen muuttuu ammattimaiseksi. Miesten hallitsemalla alalla työskennellessä on toki myönnettävä että joskus ystävällinen hymy oikeassa paikassa myös auttaa asioita hoitumaan ripeämmin.

 

Turkissa hierarkia on erilaista Suomeen verrattuna, johtaja/esimies on arvostettu ja häntä teititellään. Silloin kun asian täytyy tapahtua, on viisainta asioida suoraan johtajan kanssa. Itse menen rohkeasti tapaamaan esim. rakennusliikkeen johtajaa ja kohtaan kaikki ihmiset asemasta riippumatta samanarvoisina, tietysti paikallista tapakulttuuria noudattaen. Hyvät suhteet ja laaja verkosto ovat tärkeitä.

Uskon että Alanya on naisyrittäjälle toimintapaikkana helpompi kuin konservatiivisempi kaupunki Turkissa. Täällä on totuttu paikallisiin naisiin johtotehtävissä ja yrittäjinä. Suosin naisyhteistyökumppaneita, esim. pankin konttori ja vakuutusyhtiö joita käytän ja suosittelen asiakkailleni, ovat naisjohtajien pyörittämiä.

 

Kuinka paikalliset suhtautuvat ulkomaalaiseen yrittäjään?

Turkin kielen taito on ehdoton edellytys alalla toimimiseen ja yhteiskuntaan sisään pääsemiseen. Paikalliset arvostavat ulkomaalaisia työntekijöitä kielitaidon ja oman maan tapojen ja kulttuurin tuntemuksen vuoksi. Tämä helpottaa asioimista ja on kaikille eduksi. Useimmiten ulkomaalaiset ovat työntekijöinä, harvoin yrittäjinä. Itse olen saanut arvostusta ja mahtavaa tukea paikallisilta yhteistyökumppaneiltani ja tutuiltani toimia itsenäisesti ilman turkkilaista kumppania. Moni onnitteli ja oli kannustava päätöksestäni ryhtyä yrittäjäksi. Minut tunnetaan vaativana ja tarkkana asiakkaideni asioita ajavana yrittäjänä. En ole kokenut negatiivista suhtautumista ulkomaalaisena yrittäjänä.

 

 

Kerro hieman normaalista arkipäivästäsi työn touhussa?

Oma arkipäiväni alkaa 6.15 ystävien tapaamisella Alanyan Kale- eli linnoituskukkulan juurella. Auringon noustessa Taurus vuoriston takaa nautimme reipastempoisesta ylämäki power walk treenistä ja toistemme seurasta. Tämä on upea energinen aloitus päivälle!

Toimistolle saavuttuani vastaan sähköposteihin ja tarkistan kotisivujen kävijäraportin. Sisään astuu suomalaispariskunta joka ovat ensimmäistä kertaa Alanyassa lomalla. Keitän heille Juhla Mokka kahvit ja keskustelemme yleistä Alanyasta ja Turkista sekä asumisesta.

Sitten on aika lähteä käymään asiakkaideni kanssa pankissa avaamassa pankkitili, jotta saadaan uuden asunnon sähkö- ja vesilaskut suoraveloitukseen.

Kun tämä on saatu hoidetuksi, nautimme yhdessä lounaan paikallisessa lokantassa, jossa on tarjolla turkkilaista kotiruokaa. Syön jauhelihalla täytetyn munakoison ja paistettua pinaattia, lisäksi salaattia noutopöydästä ja juomana vesi. Annoksen hinta on 13 TL eli alle 5 euroa.

Lounaan jälkeen lähden hyvällä energialla tapaamaan uusia asiakkaita. Olen valinnut esiteltäväksi heidän esittämiään toiveita vastaavat kohteet. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja meri kimmeltää kauniisti. Yksi asunnoista miellyttää ylitse muiden, asiakkaiden silmät alkavat loistaa ja he vaihtavat merkitseviä katseita keskenään. Ajan Kale kukkulalle ja istumme alas käymään läpi mielipiteitä ja asunnon papereita. Päivän c-vitamiiniannoksen saamme tilaamastamme tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Ravintolasta aukeaa häikäisevän hieno maisema satamaan ja itäiselle rannalle. Rantaviivaa jatkuu yli 20km silmänkantamattomiin. Vielä näin monen vuoden jälkeen itsellänikin toisinaan henki salpautuu kauniista maisemista ja olen kiitollinen ja onnekas siitä että saan asua tällaisessa paratiisissa ja tehdä työtä jota rakastan.

Vien asiakkaat takaisin hotellille ja sovimme lähdöstä vuoristoon aamiaiselle seuraavana aamuna. Käyn hakemassa tietokoneen toimistolta. Aurinko alkaa laskea ja taivas värjäytyy upean vaaleanpunaiseksi. Kotona napsautan saunan päälle, käyn vielä läpi sähköpostit ja päivitän kotisivujen hinnastot. Tästä on tullut enemmän elämäntapa kun työ…

 

Alanyan top 5 omasta näkökulmasta

Ilmasto (Aurinkoisena tammikuun päivänä lämpöasteita on +18c.)

Kaunis vehreä vuoristo ja Alanyan linnoituskukkula

Laajat harrastusmahdollisuudet

Tuoreet hedelmät ja vihannekset saatavilla ympäri vuoden

Sopivan kokoinen ja positiivisesti kasvava ja kehittyvä kaupunki

 

Miten byrokratian rattaat kohtelevat suomalaista yrittäjää Turkissa?

Byrokratia on oma lukunsa Turkissa. Asioiden hoito vaatii tietämystä ja kärsivällisyyttä. Tarvittavien papereiden, allekirjoitusten ja leimojen kerääminen eri virastoista vie oman aikansa ja jos ne ensimmäisellä kerralla hyväksytään, se on riemuvoitto. Kärsivällisyydestä ja suhteista on suurta apua. Tarvittavista luvista (esim. työlupa) on oltava tietoinen ja ne on hoidettava kuntoon. Tarkistuksia tehdään niin kaupungin viranomaisten puolesta kuin valtionkin toimesta. Myönnettävä on että välillä byrokratian ja kohtuuttomien säännösten vuoksi on tuntunut ylitsepääsemättömän seinän nousseen vastaan ja olen kokenut syviä epätoivon hetkiä. Kova halu tehdä rakastamaansa työtä ja periksiantamattomuus on kuitenkin palkittu.

 

Miltä näyttää Alanyan tulevaisuus alallasi?

Mielestäni Alanyan tulevaisuus näyttää erinomaiselta niin asunnonostajien kuin sijoittajienkin suhteen. Kaupunki kasvaa ja siistiytyy jatkuvasti. Uusia asuntoja rakennetaan entistä laadukkaammin ja rakennusliikkeet huomioivat ulkomaalaisten ostajien toiveita ja kehittävät kohteitaan sen mukaisesti. Jokaisella kerralla kun asunnonostosta kiinnostuneet asiakkaat näkevät täällä asuntoja ensimmäistä kertaa, he hämmästelevät hyvää laatua ja siistiä työnjälkeä.

Lähilentokentän avautuminen ja sen liikenteen kasvu on suuri positiivinen vaikuttaja. Alanyaan on entistä helpompi tulla. Sesonkiaikana Gazipasan kentälle on viikottain useita suoria lentoja Helsingistä ja moni matkanjärjestäjä tarjoaa lentoja myös muista Suomen kaupungeista.

Golfkenttien odotus on suuri ja toive on saada lähivuosina kenttiä auki. Golfharrastajat ovatkin jo aktivoituneet ja hankkineet asuntoja Alanyasta tulevaisuuden sijoituksena.

Tämänhetkinen maailmantilanne vaikuttaa jonkin verran ihmisten mielipiteisiin. Toisia mietityttää Turkin sisäpoliittinen tilanne. Kannattaa muistaa että Turkissa on aina kuohunut sisäpoliittisesti, välillä enemmän välillä vähemmän. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Syyrian tilanne, joka ei Alanyassa näy millään muulla tavalla kuin television välityksellä, on ilman muuta tämän hetken puheenaihe. Täällä on rauhallista ja turvallista.

 

Miksi Alanyasta kannattaa ostaa asunto?

Lentomatka on lyhyt ja lentoja on päivittäin. Kellonaika on sama kuin Suomessa.

Alanya on tunnettu ja turvallinen kohde.

Hintataso on edelleen erittäin edullinen; niin asunnon hankintakustannukset kuin myös ylläpito mm. yhtiövastikkeet ja kiinteistövero. On edullisempaa omistaa asunto Alanyassa kuin kesämökki Suomessa. Esimerkiksi sähköstä veloitetaan ainoastaan käytön mukaan, perusmaksua ja siirtomaksua ei ole. Asunnon vuotuiset kiinteät kustannukset (ilman käyttösähköä ja vettä) ovat reilusti alle 1000 euroa/vuosi.

Ruokakassin hinta on kolmasosa Suomen hinnoista. Eläminen kaiken kaikkiaan on edullista.

 

Alanyan keskimäärin 300 aurinkopäivää vuodessa tekevät elämästä nautinnollista. Lisäarvoa antavat puhtaan kirkas Välimeri ja upea luonto historiallisine nähtävyyksineen.

Ystävälliset, avuliaat ja huumorintajuiset turkkilaiset ovat tottuneet ulkomaalaisiin ja vaikka yhteistä kieltä ei löytyisikään, asiat tulee hoidettua. Palvelukulttuuri on hämmästyttävää; kotiinkuljetukset ja asennuspalvelut (huonekalut, verhot, valaisimet, vesi- ja kaasupullot, ruoka), matto- ja verhopesulapalvelut, siivouspalvelut…

 

Asunnon ostamisesta kiinnostuneen kannattaa olla tarkkana ja käyttää luotettavaa kiinteistönvälittäjää. Kasvava kiinnostus asuntomarkkinoilla on tuonut alalle myös huijareita. Huijaustapauksista on ikävä kuulla ja niiden selvittely jälkikäteen asianajajan ja tulkin avustuksella vie yöunia, aikaa ja rahaa. Nykyään valitettavasti jopa taksinkuljettajat ja tarjoilijat yrittävät myydä asuntoja. On sanomattakin selvää että asuntoa ostettaessa halutun, turvallisen ja vaivattoman lopputuloksen saamiseksi on käytettävä asuntokaupan ammattilaista. Vaikka Turkissa asunnon omistamisen byrokratiaa on helpotettu viime vuosina huomattavasti, on siitä erittäin vaivalloista yrittää selvitä itse; vieraassa maassa ja vieraalla kielellä jossa toimintatavat ovat hyvin erilaiset kuin Suomessa.

Myös kiinteistönvälittäjän rooli ulkomailla on erilainen Suomeen verrattuna. Työhön kuuluu paljon muutakin kuin asunnonvälitys.

Omistusoikeuden siirryttyä uudelle omistajalle ja muiden virallisten asioiden hoitamisen jälkeen avustan pankkitilin avaamisessa, asunnon vakuutusasioissa, asunnon kalustamisessa ja sisustamisessa ja muissa tarvittavissa asioissa.

 

Minun pääperiaatteeni on asiakastyytyväisyys ja teen työtäni aina asiakaslähtöisesti. En ole sidottu yhteen tai kahteen rakennusliikkeeseen vaan valitsen laadukkaat yhteistyökumppanit huolellisesti.

Yritykseni kotisivuilla www.kleopatrahomes.com voit tutustua upeisiin asuntoihin ja saat lisätietoa asunnon ostamiseen liittyvistä asioista.

Ethän epäröi ottaa yhteyttä, olen mielelläni avuksi.

 

Tervetuloa Alanyaan!

 

Sanna Alatalo

 

Turkkitieto.com sivustolle

 

Vertaa kiinteistöjä

Vertaa