Markku

TAKAISIN ETELÄN LÄMPÖÖN!

Puolet työurastani minulla oli tilaisuus asua eri maissa päiväntasaajan alueella. Kuitenkin viimeiset työvuodet hoidin töitäni Suomesta. Tuolloin, Suomen koleudessa, alkoi varmistua se, että osan vuodesta haluan taas nauttia lämmöstä ja vieraista kulttuureista. Viikon tai parin ryhmämatkat eivät kuitenkaan kiinnostaneet. Siispä etsimään sopivaa asumiskohdetta.

Aluksi tuntui selvältä, että maa olisi Espanja, koska siellä kielen puolesta tulisin toimeen ja asioiden hoito olisi helpompaa. Kävinkin useita kertoja Aurinkorannikolla ja Kanarialla tavoitteena löytää sopiva kohde. Hinnat olivat laskeneet rutkasti, mutta sopivaa asuntoa ei löytynyt. Vanhoja oli tarjolla yllin kyllin, mutta uusia tai uudehkoja ei juurikaan ollut —- ei ainakaan sijainniltaan sopivia. Oli pakko vaihtaa maata. Thaimaa olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta se on liian kaukana.

Olin vuosia aikaisemmin kerran käynyt eräässä Turkin lomakohteiden esittelyssä. Kun vielä Turkissa toimivat suomalaiset kiinteistönvälittäjät tarjoavat edullisia esittelymatkoja, niin oli helppo lähteä tutustumaan uuteen maahan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Välittäjäksi valikoitui Kleopatra Homes. Jo lentokentältä alkaen palvelu pelasi. Sieltä nouto valmiiseen Privat-asuntoon ja aamulla Alanyaan ja sen ympäristöön tutustumiseen Sanna Alatalon, Kleopatra Homesin kiinteistönvälittäjän opastuksella. Viikko kului nopeasti eri kohteissa Sannan erinomaisella opastuksella. Matka ei kuitenkaan vielä johtanut tulokseen.

Muutamaa kuukautta myöhemmin yritettiin uudelleen. Välillä etsin kohteita jo toisenkin välittäjän kanssa, mutta tuloksetta. Sanna ei kuitenkaan antanut periksi vaan vihdoinkin hänen toimestaan löytyikin juuri meille sopiva asunto lähes Alanyan keskustasta. Kun hinnasta oli sovittu, siirtyivätkin rutiinit Sannan hoidettavaksi ja minä palasin Suomeen.

Suomessa ollessani Sanna hoiti kauppaan kuuluvat asiat tehokkaasti ja nopeasti — kauppakirjat, TAPU yms.. Vain maksu jäi ostajan tehtäväksi. Ja kaikki tuo palvelu sovittuun kauppahintaan. Seuraavalla kerralla oli vuorossa asunnon siivous, tavarahankinnat, liinavaatteet ja verhot jne.. Kaikissa Sanna oli autoineen mukana, joka nopeutti asettumista valtavasti. Itselle, Turkin kieltä taitamattomalle, olisi tullut monesti päänsärkyä.

Nyt myöhemminkin yhteistyö välittäjän kanssa on jatkunut. Jatkuvasti on tullut esiin asioita, joissa on tarvinnut neuvoja ja apuakin. On ollut helppoa, kun on tiennyt kenelle soittaa. Erikseen on tässä yhteydessä syytä korostaa sitä täsmällisyyttä ja asiantuntemusta mitä Sanna välittäjänä on osoittanut. Ulkomailla, monessa maassa asuneena, osaan antaa tuollaiselle toiminnalle arvoa. Kaiken lisäksi yhteinen projektimme onkin jo muodostunut ystävyydeksi. KIITOS SANNA!

Turkki maana on yllättänyt positiivisesti. Hintataso on edullinen, turismin eteen on tehty paljon työtä viime vuosina ja rannat ovat upeita. Ihmiset ovat ystävällisiä ja mikä yllättävintä, niin ainakin uudempien asuntojen laatutaso on korkea. Hinnat esim. Espanjaan verrattuna ovat 20-30 % halvempia ja tarjonta laadukkaampaa. Omalla kohdallani ainoa ongelma on kieli. Ainakin aluksi se tuntuu vaikealta, mutta ehkä aika hoitaa puutetta. Onneksi ainakin Alanyassa englannilla tulee toimeen melko hyvin.