Alanya ja lähialueet

ALANYA JA LÄHIALUEET

HISTORIA

Turkin historia on monipuolinen ja ulottuu useiden vuosituhansien taakse. Alanyassa ei tarvitse lähteä kauas tutustumaan maan historiaan. Lähialueen historia on mielenkiintoinen ja värikäs. Aikoinaan koko Anatolian niemimaa, jossa nyky-Turkki sijaitsee, oli jaettu useampiin valtioihin. Näiltä ajoilta on jäljellä paljon historiallisia rakennuksia. Linnoitus, punainen torni ja telakka ovat tunnetuimpia historiallisia nähtävyyksiä Alanyassa, mutta lähialueilta löytyy lisäksi monia mielenkiintoisia ja vierailunarvoisia historiallisia kohteita.

Anamurin linnoitus, Anemurium, joka sijaitsee meren rannalla, on hyvin säilynyt ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Anamur sijaitsee noin 120 km Alanyasta itään päin. Anamurissa on mm. roomalaisaikainen odeon, paljon hautoja ja useamman kylpylän rauniot, joissa nähtävillä vanhoja mosaiikkeja.

Syedra – antiikinaikainen kaupunki, joka on vain 20 km Alanyan itäpuolella. Linnoitus sijaitsee noin 240 m korkeudella ja sieltä avautuu upea näkymä rannikolle. Ensimmäistä kertaa Syedran kaupunki mainittiin historian kirjoissa jo reilu 2000 vuotta sitten.

Alarahan – sijaitsee 35 km Alanyasta länteen päin. Alara – linna on rakennettu osittain kallion sisään ja on erittäin vaikuttavan näköinen. Ainut tie ylös linnoitukselle on kallion sisällä meneviä tunneleita pitkin. Varaa siis hyvät kengät mukaan! Ylhäältä aukeava upea maisema on kiipeämisen arvoinen. Alhaalla virtaa Alara-joki.

Side – Suosittu lomakohde ja roomalainen kaupunki n. 60 km Alanyan länsipuolella. Sidessä on mm. vaikuttava amfiteatteri, Apollonin temppeli ja roomalainen kylpylä. Itse kylä on pieni ja viehättävä ja läheisessä Manavgatin kaupungissa järjestetään myös koko eteläisen rannikon suurimmat markkinat kaksi kertaa viikossa

Aspendos – Yksi koko Välimerenalueen parhaiten säilyneistä amfiteattereista on vain 95 kilometrin päässä Alanyasta. 2000 vuotta vanhassa teatterissa järjestetään edelleen konsertteja ja vuosittain ooppera- ja balettifestivaalit.

HARRASTUKSET

Alanyassa on erinomaiset harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden; Pyöräilyä, sukellusta, snorklausta, ratsastusta, liitovarjoilua, surffausta, suppailua, maastopyöräilyä, patikointia ja vaelluksia henkeäsalpaavan kauniissa luonnossa… tässä vain muutamia esimerkkejä laajasta ja monipuolisesta harrastustarjonnasta.

Aktiivisten liikunnanystävien kannattaa kokeilla Manavgatin seikkailupuistoa (Manavgat Adventure Park). Metsään rakennettu köysirata on hauska ja haastava treeni koko vartalolle. Radan suorittamiseen menee aikaa n. tunti ja se pitää sisällään köysiliukuja ja kiipeilytelineitä upeissa maisemissa. Muista pitää hauskaa!

RUOKA

Oletko maistanut turkkilaista maalaisaamiaista (köy kahvaltı)? Pöytä katetaan täyteen pieniä tarjoilulautasia, joissa on eri juustoja, oliiveja, hilloja, leipää sekä paljon muita herkkuja. Monet paikalliset lähtevät sunnuntaisin maalaisaamiaiselle vuoristoon nauttimaan viileämmän raikkaasta ilmasta ja huikeista maisemista. Pelkästään matka Taurus vuoristossa sijaitsevien pikkukylien läpi on hieno ja ruokahalua herättävä kokemus. Suosittuja paikkoja ovat läheisen Tepe-kukkulan ravintolat Tepe Mountana ja Zirve, sekä n.20 km päässä vuoristossa havupuiden keskellä sijaitseva Park Orman ravintola.

Turkkilaiset arvostavat hyvää ruokaa eikä turkkilaista keittiötä pidetä turhaan maailman kolmanneksi parhaimpana. Hyvä vinkki ravintolan valinnassa on yksinkertainen: mitä vaatimattomampi ravintola on ja mitä enemmän paikallisia siellä istuu, sitä parempaa ruokaa on tarjolla. Kevyeksi lounasvaihtoehdoksi hyvä valinta on esimerkiksi linssikeitto (mercimek çorbası) tai tuore kala. Kalahallissa sijaitsevista ravintoloista saa hyvää ja tuoretta kalaa. Annos jossa on kokonainen grillattu kala ja reilusti tuoretta salaattia maksaa vain 15 liiraa.

Kunnon illallinen Turkissa aloitetaan perinteisesti meze-alkupaloilla, joita tilataan pöytään useampaa sorttia. Tämän jälkeen nautiskellaan pääruuasta, joista suosituimpia ovat ehkä erilaiset grillatut liharuuat erilaisilla kasvislisukkeilla. Jälkiruuaksi tarjolla on valikoima kauden hedelmiä ja turkkilaista mustaa teetä tai kahvia.

LUONTO

Oba -joki on hyvä vaihtoehto tunnetulle ja välillä jopa ruuhkaiselle Dim -joelle. Paikka on erittäin kaunis ja hyvin rauhallinen. Dim – joelta tuttuun tapaan sielläkin on viihtyisiä piknikpaikkoja, joissa tarjotaan erinomaista ruokaa ja hyvää palvelua. Oba – joelle mentäessä matkalla on pieniä kyliä ja maalaiselämää, et uskoisi olevasi niin lähellä Alanyan eläväistä keskustaa!

Taurus vuoristo hallitsee etelärannikon maisemaa ja kohoaa paikoittain jopa 3 500 metrin korkeuteen. Vuoristo on aika nuorta, noin 60 mlj vuotta, ns. poimuvuoristoa. Korkean kalkkipitoisuuden vuoksi alueelle on muodostunut paljon luolia ja maanalaisia jokia ja järviä. Tippukiviluolat ovat myös tuttu näky Antalyan ja Alanyan alueilla. Tunnetuimmat ja käydyimmät niistä ovat kivipatsaistaan tunnettu Dim luola Alanyan läheisyydessä ja terveysvaikutteisesta ilmastaan kehuttu Damlataş luola kaupungin keskustassa.

Sapaderen kanjoni sijaitsee Alanyan itäpuolella, noin 40 kilometrin päässä kaupungista. Jyrkkäseinäisen rotkomaisen kanjonin pohjalla virtaa joki, ja joen partaalle on rakennettu kävelysilta, jota pitkin kanjonia on helppo kulkea jylhiä maisemia ihastellen upealle vesiputoukselle saakka.

Lähialueella sijaitsee useita muitakin vierailunarvoisia luolia. Yksi niistä on Manavgatin läheisyydessä sijaitseva Altınbeşik luola, joka on alueen suurimpia ja kauneimpia. Luolassa sijaitsee Turkin suurin ja maailman kolmanneksi suurin maanalainen järvi. Altınbeşik luola on 2 500 m pitkä ja siellä on merkintöjä esihistoriallisilta ajoilta. Myös Tınaztepen luola Taurus vuoristossa Konyaan menevän valtatien varrella on suosittu käyntikohde.

Kurşunlun putousalue Antalyan liepeillä, n. 120 km päässä Alanyasta on viihtyisä ja vehreä ulkoilualue, jossa kuluu mukavasti muutama tunti kauniissa maisemissa.

Vertaa kiinteistöjä

Vertaa